Ta kategoria oliwek to prawdziwy rarytas dla smakoszy. Nazwa Gordal Olive pochodzi od dużych rozmiaru owoców i ich atrakcyjnego wyglądu. Rozmiar tych oliwek jest wyraźnie większy niż standardowy. Miąższ tych oliwek ceniony jest za niezwykłą mięsistość i jędrność. Po ugotowaniu i sfermentowaniu uzyskują słomkowożółty kolor. Owoce te zawierają bardzo mało oleju dlatego są używane tylko jako oliwki stołowe. Odmiana ta idealnie nadaje się do spożywania sauté w formie przekąski jako klasyczne hiszpańskie tapas, świetnie współgrają z dojrzewającymi szynkami i wędlinami. Nadają się do faszerowania.
Wartość odżywcza w 100g produktu: | |
Wartość energetyczna | 419kJ/102kcal |
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
9,8g
2,1g |
Węglowodany:
w tym cukry |
3,9g 0g |
Błonnik |
3,6g |
Białko | 1,3g |
Sól | 3,0g |
Specyfikacja | |
Opakowanie | 370ml |
Masa netto | 350g |
Masa netto (bez zalewy) | 160g |