Kawa z Indii z regionu Gungegiri to 100% Robusta.
Kawa charakteryzuje się przyjemnym aromatem śliwek, suszonych owoców i czekolady. Wyczuwalne nuty daktyli i tostów
Uprawiana jest na wys. pow. 1100m. n.p.m. Plantacja, z której pochodzi kawa znajduje się w dystrykcie Chikmagalur. Na wzgórzach tego dystryktu znajdują się źródła dwóch rzek: Tunga i Bhadra. Mówi się, że woda pochodząca z tych wzgórz jest tak samo święta jak woda z Gangesu. Kawa rośnie nie tylko w wilgotnej glebie ale również w cieniu drzew takich jak: orzechy areca, figi i drzewa neroli. Dzięki temu kawa ma słodki, zrównoważony i egzotyczny profil. Rolnicy stosują minimalną ilość środków chemicznych, a większość prac wykonywana jest ręcznie. Pomaga to jednocześnie zachować czystość środowiska oraz naturalnych, wodnych i lądowych ekosystemów.
Goryczka (5/6)
Kwasowość (1/6)
Intensywność (6/6)
Stopień palenia (5/6)